,,Femeile noastre sunt capodopere de artă, dar, în mare parte, neapreciate”

Apreciază femeia pentru fragilitatea ei și acceptă tendinta sexului frumos de a bârfi uneori. Scriitoarea Lilia Calancea consideră că a fi femeie este o artă, dar depinde și de norocul ei; dacă are sau nu cine s-o aprecieze pentru unicitatea ei!

Ce credeți despre lacrimile femeilor, ele demonstrează puterea sau sensibilitatea?

Lacrimile exprimă o emoție puternică și sinceră, de regulă. Dar femei care plâng se întâlnesc tot mai rar. Nu pentru că n-ar avea motive de plâns, ci pentru că devin femei puternice. Prefer totuși să văd lacrimi de fericire pe obrazul unei femei dragi. Mai ales, pentru că lacrimile de fericire sunt mai greu de simulat.

Ce calități nu văƒplac la femei?

Dacă m-ați fi întrebat acum un an sau doi, era să înșir o listă întreagă, dar azi sunt mai înțelegătoare. Știu bine că dacă o femeie, să zicem, bârfește sau insultă, e doar pentru că momentan se simte nefericită, e obosită sau, banal, nedormită.

Dar pentru ce le apreciați?

Pentru fragilitatea naturală care stârnește bărbaților avântul spontan de a le proteja. Când am fost în decembrie în Moldova, am avut o revelație, probabil pentru că am întâlnit multe femei și am avut timp să le simt. M-a cucerit anume fragilitatea care pentru mine e soră dreaptă cu feminitatea. O femeie are mereu ceva de învățat de la altă femeie. Eu, bunăoară, învăț să las frâu liber sensibilității mele pe care am fost învățată să o stăpânesc.

Pentru ce calități apreciați un bărbat?

Pentru simțul umorului pe care îl consider o formă rafinată de intelect, apoi curajul de a lua decizii, inițiative și bunul simț.

În spatele unui bărbat de succes se află o femeie puternică sau este invers?

Nu am invidiat niciodată femeile bărbaților de succes. Îmi pare că plata pentru succesul bărbaților lor e nejustificat de mare. Poate greșesc.

Care este secretul unei relații de lungă duratăƒ?

O relație care pornește de la zero. Un zero financiar, în primul rând. Atunci când ambii contribuie la temelii, construiesc, fac sacrificii, gândesc proiecte comune, în momentele de criză, le vine mai greu să dărâme ani de muncă și iubire. Crizele trec, iubirile rămân, transformate și maturizate. Oamenii care știu să prețuiască timpul sunt, probabil, mai fericiți. Clipa n-o întoarce nimeni înapoi, nici măcar Dumnezeu. Când ai înțeles lucrul ăsta, te bucuri în fiecare zi de prezența persoanei care te-a cunoscut tânăr și frumos cu n ani în urmă. Ce poate fi mai tandru și mai plin de sens, decât un cuplu de bătrânei, ținându-se de mână, pășind domol pe o alee, în întâmpinarea unui asfințit de soare. Și de viață. Vedeți cât de demodată pot fi ? Insuportabil !

Ce calități ar trebui să aibă o femeie – lider?

Probabil, să știe să formeze o echipă bună, să fie nucleul ei, să delege responsabilități și să inspire.

Ați călătorit în multe țări, ați observat vreo diferență dintre femeile din Moldova și cele de peste hotare?

Firește. Femeile noastre sunt capodopere de artă, dar, în mare parte, neapreciate. E adevărat că e greu să ai de a face cu o capodoperă, mai ales, când nu mai are puteri să zâmbească, pentru că toată ziua aleargă pentru a fi în rând cu lumea. La femeile din alte țări n-am observat, bunăoară, tendința spre perfecțiune: studii, masterat, doctorat, corp perfect, machiaj elaborat, brushing zilnic, carieră, responsabilități, familie, copii etc. Îmi pare că ele sunt departe de exigențele astea inumane. Poți întâlni o florăreasă sau o profesoară de dans, nemachiată, în ghete, pe bicicletă sau de mână cu un bărbat, lângă care radiază de fericire, pentru că e iubită, are timp pentru împletit, plimbări sub clar de lună sau lectură.

Ce cărți ați recomanda femeilor să citească?

Eu nu recomand niciodată lecturi serioase. Lecturile serioase sunt prea intime, cred eu. În prag de primăvară aș putea recomanda niște lecturi ușoare, dar într-o română savuroasă și voluptuoasă. Cred că o să vă placă culegerea de povestiri ,,Bărbații sunt niște porci” sau ,,Grasă și proastă” de Rodica Ojog-Brașoveanu. Să nu vă sperie titlurile. E o strategie de marketing, dar, vă asigur,  veți fi cucerite de la prima frază. Așa scriitori femei se nasc o dată la câteva secole.

Interviu scris pentru revista Promotime

Poză: Promotime

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s